Regionalno vijeće pokrajine Fiuli Venezia Giulia odobrila je prijedlog kojim se od talijanske vlade traži zabrana korištenja lijekova za blokiranje hormonalnog razvoja djece, a koji se koriste u takozvanim „terapijama promjene spola“. Ti lijekovi spriječavaju normalan spolni razvoj kod adolescenata.

U prijedlogu se naglašava da „pubertet nije bolest“, te se ne bi smio spriječavati lijekovima niti zahvatima koji mogu uzrokovati nepovratne učinke.

Nadalje se spominje da ne postoje adekvatni podaci koji bi potvrdili da u slučaju prekida tretmana pacijent može povratiti plodnost u punom obliku. Također navodi istraživanje Američkog udruženje pedijatara koje govori da 98 posto maloljetnika nadvlada osjećaj nesigurnosti u svoj biološki spol.

[do_widget id=text-53]

Vijećnik Mario Bordin iz stranke Liga izjavio je za novinare da se Vijeće „protivi korištenju ovih lijekova zbog nedostatka kliničkih istraživanja o dugoročnom negativnom učinku“, te da „farmakološko blokiranje puberteta može izazvati poremećaje u fizičkom i kognitivnom razvoju“.

Bordin dodaje da „prijedlog nije ideološke naravi, već se temelji na zdravom razumu s jedinim ciljem interesa za zdravlje djece“.

Medicinski stručnjaci i liječnici diljem svijeta upozorili su više puta na štetnost medicinskih intervencija na osobama koje nisu sigurne u svoj spol.

Dr. Michelle Cretella iz Američkog udruženja pedijatara izjavila je 2017. godine da je „transrodnost psihološki poremećaj, a ne biološki, stoga možemo očekivati povećanje učestalosti istog, kao i s njim povezanih medicinskih postupaka, shodno povećanju promicanja tog životnog stila u društvu“.

Dr. Cretella kritizirala je nedavnu odluku Američkog udruženja plastičnih kirurga da termin „operacija promjene spola“ zamjene terminom „operacija potvrde spola“.

Radi se o jezičnom inženjeringu koji ide u stopu s društvenim inženjeringom. Oni znaju da je operacija promjene spola sama po sebi apsurdna. Drugim riječima, operacijom se ne može promijeniti spol. Promjenom terminologije i korištenjem fraze ‘operacija potvrde spola’ žele postići dojam da oni samo potvrđuju urođene osobine, te time samo hrane mit o transrodnosti.