Jučerašnji parlamentarni izbori u Italiji donijeli su značajnu pobjedu protu-establišmentskim strankama te koaliciji desnog centra. Sjeverna Liga Mattea Salvinija postala je treća po snazi stranka u zemlji, te vodeća stranka koalicije desnog centra.

Najuspješnija stranka ovih izbora s osvojenih 32 posto glasova zasigurno je Pokret 5 zvjezda koji je kampanju bazirao uglavnom na politici otpora utjecaju EU, te čak zagovarao i izlazak iz Unije. Relativni pobjednik izbora je koalicija desnog centra koju tvore stranke Lega Nord (Sjeverna Liga), Berlusconijev Forza Italia i stranka Fratelli d’Italia, koje su zajedno osvojile 37 posto glasova, dok je lijeva koalicija izgubila izbore i osvojila tek 22 posto glasova.

Ono što je također značajno jest to da je Lega Nord osvojila najviše glasova unutar svoje koalicije, točnije 18 posto glasova, time prestigavši i Berlusconijev Forza Italia s 14 posto glasova.

Salvini, koji smatra da bi njegova stranka, s obzirom da je unutar koalicije osvojila najviše glasova, trebala nominirati premijera. Isključio je mogućnost koalicije s populističkim Pokretom 5 zvijezda, nazvavši ih neopuzdanim partnerom bez jasnog političkog cilja.

S obzirom da za formiranje vlade stranka ili koalicija moraju imati potporu barem 40 posto zastupnika, što trenutno niti jedna od njih nemaju, slijede tjedni pregovora o postizbornim koalicijama. No jedno je sigurno, Italija kreće jednim sasvim novim smjerom, narod je jasno pokazao što misli o dosadašnjoj vlasti koja je na prvo mjesto stavljala interese Bruxellesa umjesto talijanskog naroda.

IZVORBreitbart