Italija: Školsko vijeće savjetuje učenicama da se ne smiješe strancima zbog opasnosti od silovanja

Foto: Pexels

Učenici srednjih škola u gradu na sjeveru Italije prosvjeduju protiv preporuka školskog vijeća djevojkama da izbjegavaju osmijehe i upadljivu odjeću u pokušaju da spriječe rizik od napada silovatelja.

Vijeće u Cividaleu del Friuli u blizini Udina u Furlaniji izdalo je letak koji sadrži predloženi ‘kodeks protiv silovanja’ u kojem se kaže da bi učenice i mlade žene trebale izbjegavati “ironično ili provokativno smiješenje strancima”.

Također im je rečeno da “izbjegavaju nositi vrijedne predmete…i zapamtiti da agresor promatra i odabire svoje žrtve i na temelju određenih detalja poput dragulja i pretjerano elegantne ili upečatljive odjeće”.

Učenici su organizirali demonstracije protiv predloženog kodeksa, rekavši: “Prosvjedujemo jer smatramo neprihvatljivim izraze sadržane u ovom letku, ali također osporavamo uputnost letka usmjerenog na potencijalne žrtve, kada je dobro je poznato da prevencija nasilja prije svega mora krenuti od agresora”.

Učenici su u srednjim školama isticali plakate na kojima je pisalo „Osuđujemo patrijarhalno nasilje u školama“, „Dolje ruke od tijela, nasilje nikada nije opravdano“ i „Protiv svake opresije, protiv svih tlačitelja“.