Italija je ovaj tjedan službeno zabranila laboratorijski uzgojeno meso u pokušaju da zaštiti nacionalne poljoprivrednike i prehrambeno nasljeđe od guranja sintetičke hrane.

Glasajući sa 159 prema 53, talijanski parlament izglasao je zabranu prodaje laboratorijski uzgojenog mesa za hranu ili stočnu hranu koje je “proizvedeno iz kultura stanica ili tkiva koje potječu od kralješnjaka”.

Zakon također zabranjuje biljnim bjelančevinastim nadomjescima korištenje pojmova povezanih s mesom na pakiranju ili marketingu, čime se zabranjuje uporaba fraza poput veggie “hamburger” ili sojine “mesne okruglice”, izvijestile su novine Il Sole 24 Ore.

Novčane kazne u rasponu od 10.000 do 60.000 eura ili 10 posto godišnjeg prometa s maksimalnim iznosom od 150.000 eura bit će izrečene onima koji prekrše zabranu prodaje laboratorijski uzgojenog mesa.

Ministar poljoprivrede Francesco Lollobrigida, član konzervativne stranke Braća Italije premijerke Giorgie Meloni, rekao je u komentarima koje je prenio BBC: “Čuvamo našu hranu, naš sustav prehrane, održavajući odnos između hrane, zemlje i ljudskog rada koji uživali smo tisućljećima.”

“Moramo zaštititi naše radnike, naše poljoprivredne poduzetnike i građane koji imaju pravo na dobru hranu”, dodao je.

Zakon je potaknut peticijom ranije ove godine koja je primila više od pola milijuna potpisa tražeći zabranu sintetičkog mesa.