Talijanska vlada ukinula je obvezu cijepljenja svakog djeteta kao uvjet za prijem u školu ili vrtić. Postojeći zakon propisuje da roditelji moraju prije upisa dokazati da je dijete cijepljeno protiv 10 zaraznih bolesti.

Zakon je privremeno suspendiran na razdoblje od godinu dana. Gornji dom talijanskog parlamenta glasao je o toj odluci, te s većinom od 148 glasova naprema 110 izglasao da se postojeća zakonska odredba suspendira. Odluku još treba potvrditi donji dom parlamenta.

Obvezno cijepljenje uvela je prošla vlast zbog porasta broja ospica u toj zemlji, 34 posto ukupnog broja slučajeva na prostoru EU u 2017. godini zabilježeno je u Italiji.

Strategiji obveznog cijepljenja usprotivili su predstavnici sadašnje vlasti, uz objašnjenje da ta obveza stvara nepotrebne probleme pri upisu djece u obrazovne ustanove.

Potpredsjednik vlade Salvini izrazio je i skepsu prema korisnosti navedenih cjepiva: „Ovih 10 cjepiva je beskorisno i u mnogim slučajevima opasno, ako ne i štetno. Obvezujem se da ću učiniti potrebno da se sva djeca upišu u školu. Prioritet je da učenici ne propuštaju nastavu.