Talijanska vlada usvojila je novu uredbu o imigraciji i sigurnosti kojom bi se pro-imigracijske organizacije za prijevoz imigranata mogle novčano kažnjavati u iznosu do milijun eura zbog dovođenja imigranata u zemlju.

Novi zakon je usvojen ovog tjedna u talijanskom Senatu, sa 160 glasova za i 57 protiv, javlja list Il Giornale.

Među novim izmjenama unutar uredbe najviše se ističe ogromno povećanje iznosa kojim vlada može kazniti migrantskim pro-imigracijske organizacije koje svojim brodovima nakrcanim imigrantima neovlašteno ulaze u talijanske teritorijalne vode.

Ranije su novčane kazne određene u iznosu od 50.000 eura, ali su povećane na milijun eura po jednom prekršaju, a uredba također omogućuje uhićenje kapetana koji ignoriraju naredbe da se drže izvan talijanskih voda, kao i davanje vlastima slobodnog prostora da oduzmu njihova plovila.

Ipak, u praksi se pokazalo kako talijanske vlasti nisu pretjerano sposobne zaustaviti iskrcavanje imigranata u Italiju, odnosno EU, dok se talijansko pravosuđe obrukalo po pitanju kažnjavanja odgovornih za ilegalnu imigraciju nakon što je kapetanica broda Sea Watch-3 Carola Rackete puštena na slobodu jer je – spašavala ljudske živote.

Iako su ranije brojne „taksi službe“ obustavile svoja „spašavanja“ imigranata, većina organizacija vratila se ovoj praksi nakon što su shvatili da su talijanski zakoni samo mrtvo slovo na papiru.