Talijanske vlasti planiraju uvođenje zabrane korištenja plastičnih čaša, tanjura i pribora za jelo početkom 2020. godine, najavio je u petak ministar zaštite okoliša Sergio Costa.

Zabrana, koja je usvojena prema nalogu Europske komisije, tek treba biti odobrena, a odnositi će se također i na druge plastične predmete za jednokratnu upotrebu, poput slamki, štapića za balone i podmetača za čaše, prenosi anews.

Među zabranjenim proizvodima našla se i kozmetika koja sadrži mikroplastiku, kao što su razne kreme i zubne paste u kojima se sitna plastika koristi za bolje čišćenje zubi.

Moj cilj je čišćenje morskog ekosustava što je više moguće,“ rekao je Costa. „Da bismo to učinili prvo moramo smanjiti utjecaj nekih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

Costa je također najavio da od 2020. ribarski brodovi koji u svojim mrežama skupe plastični otpad neće smjeti isti bacati nazad u more.

Nove mjere biti će uvedene kroz zakon čiji je prijedlog nedavno dovršen, ali još mora proći parlamentarno glasanje.

Dodajmo da je Italija 2011. uvela zabranu korištenja klasičnih plastičnih vrećica koje su zamijenjene nešto skupljim biorazgradivim vrećicama.

Europska komisija pozvala je na sveopću zabranu korištenja plastičnih proizvoda, budući da oko 80 posto morskog otpada danas upravo čine takvi predmeti.