Talijanskoj industriji bit će zabranjena proizvodnja laboratorijski uzgojene hrane i stočne hrane prema nacrtu zakona koji je talijanska vlada odobrila u utorak.

Konzervativna administracija obećala je da će se oduprijeti trendovima u proizvodnji hrane u pokušaju da zaštiti zdravlje Talijana, prehrambeni i poljoprivredni sektor te talijansku kulturnu baštinu.

Novi bi zakon rezultirao potpunom zabranom bilo koje hrane proizvedene “iz staničnih kultura ili tkiva koja potječu od kralježnjaka”, a kršenje bi podlijegalo kaznama do 60.000 eura.

“Laboratorijski proizvodi po našem mišljenju ne jamče kvalitetu, dobrobit i zaštitu naše kulture, naše tradicije”, rekao je Francesco Lollobrigida, ministar u vladi premijerke Giorgie Meloni i kolega iz stranke Braća Italije.

“Nismo mogli ne proslaviti s našim poljoprivrednicima mjeru koja Italiju stavlja u prvi plan, ne samo po pitanju obrane izvrsnosti, stvari koja nam je posebno važna, već i po pitanju zaštite potrošača”, rekla je Meloni u utorak.

“To je prva takva mjera na međunarodnoj razini. Italija je prva zemlja koja je rekla ne takozvanoj sintetičkoj hrani i sintetičkom mesu, i to formalnim aktom”, rekao je ministar poljoprivrede Francesco Lollobrigida. “Vjerujemo da je ovo važan rezultat.”

“Zakon se sastoji od šest članaka. On predviđa zabranu prodaje, komercijalizacije, proizvodnje i uvoza (ovih proizvoda), i sankcije koje su prilično oštre za svakoga tko prekrši te norme”, dodao je Lollobrigida, inzistirajući da se ne radi o progonu “već o snažnoj volji za zaštitu zdravlja građana.”

Autor: Ivica Mandekić