Talijanske vlasti zaustavile su i zapljenile isporuku 1.840 ručnih respiratora i ostale opreme u Anconi, koja je trebala krenuti za Grčku.

Zapljenu je izvršila financijska policija, ogranak policije koji se nalazi pod nadležnošću ministarstva financija, na temelju odredbe o zabrani prodaje medicinske opreme u inozemstvo za vrijeme trajanja epidemije.

Kamion s medicinskom opremom zaustavljen je nakon što je prošao nekoliko pregleda, netom prije nego je trebao krenuti za Grčku.

Carinici su pretražili sadržaj kamiona i pronašli 1.840 ručnih respiratora, koje su potom predali financijskoj policiji. Respiratori će sada biti raspodjeljeni po bolnicama u Italiji.

Ovo nije prvi primjer zapljene medicinske opreme predviđene za izvoz u drugu zemlju. Slično nedavno učinila i francuska vlast koja je zapljenila kamion s 130.000 FFP3 maski za lice, koje su trebale krenuti za Veliku Britaniju.

Dan prije toga Francuzi su također zaplijenili pošiljku dezinficijensa za ruke koji je također trebao stići u Veliku Britaniju.