Tijekom razdoblja između 2005. i 2015., Italiju je napustilo preko 10.000 liječnika i 8000 medicinskih sestara kako bi radili u inozemstvu.

Odljev medicinskog osoblja iz Italije navodno ne prestaje, a predviđanja govore kako će se situacija samo pogoršavati, prenosi ANSA.

Broj Talijana koji su iselili iz zemlje bio je više no dvostruko veći u razdoblju između 2010. i 2014., navodi se u izvještaju Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Odredišta za većinu Talijana su Velika Britanija, Njemačka, Švicarska i Francuska.

Prema svježim podacima, svake godine oko 1500 diplomiranih liječnika odlazi na specijalizacije u inozemne škole, a veliki broj ih se više ne vraća.

Talijanski Sindikat medincinskih djelatnika predviđa kako će do 2023. zemlja izgubiti oko 70.000 medicinskog osoblja, ukoliko se trendovi ne promjene.

Zanimljivo, u Velikoj Britaniji nalazi se čak 33 posto liječnika koji su emigrirali iz Italije, a slijedi Švicarska gdje ih se nalazi 26 posto. Među njima je najviše ortopeda, pedijatara, ginekologa i anesteziologa.

Najveći broj liječnika otišao je iz pokrajine Veneto, zbog čega je tamošnji guverner pozvao na uvođenje hitnih mjera kako bi se liječnike zadržalo u zemlji.