Iz britanskih muzeja nestalo na tisuće povijesnih artefakata

Vjeruje se da je tijekom proteklih nekoliko godina, iz najvećih britanskih muzeja nestalo više od 6000 predmeta vrijednih 1,3 milijuna dolara. Među muzejima su Muzej znanosti, Britanski muzej te Muzej nacionalne povijesti.

Os 2010. do 2017. godine, ukupno 947 povijesnih artefakata prijavljeno je kao nestalo, dok je prema službenim podacima ukradeno 106.000 dolara.

Muzej znanosti, Muzej nacionalnih željeznica te Muzej znanosti i industrije u Manchesteru, objavili su da je moguće kako je ukradeno 5315 predmeta kojih jednostavno nema, ali tvrde da je moguće i kako su smješteni na nepoznato mjesto.

Vjeruje se kako je veći dio predmeta zapravo smješten na nepoznatu lokaciju, ali ne i ukraden. Kao razlog se navodi nespretno i zastarjelo vođenje zapisa i baze podataka.

Pored toga, muzeji nemaju niti dovoljno prostora za sve artefakte. Zanimljivost je pritom da recimo Muzej znanosti od ukupno 400.000 predmeta izlaže javno tek 5 posto njih; ostali se nalaze u spremištima.

Nacionalni muzej Škotske izgubio je svaki trag rijetkog primjerka kvarca. Međutim, najšokantniji nestanak je Cartierov dijamantni prsten vrijedan oko 996.000 dolara, koji je nestao iz Britanskog muzeja još 2011., ali je prijavljen kao nestao tek početkom ove godine.

Sigurnosne službe navode kako su sigurnosni sustavi u muzejima na traženoj razini, što ne isključuje mogućnost da je netko od osoblja muzeja „zaslužan“ za nestanak predmeta.