Prema preporukama Europske komisije za 5G, HAKOM će definirati kriterije za dobavljače opreme kojima je Hrvatska potencijalno tržište, a do kraja godine namjerava se provesti dodjela frekvencija za 5G mrežu.

Krajem siječnja ove godine Europska komisija i Agencija EU za mrežnu i informacijsku sigurnost (ENISA) predstavile su zajednički plan članica EU u pogledu mogućih rizika uslijed izgradnje i upotrebe 5G mreže. Riječ je o preporukama kojima bi se trebali umanjiti svi prepoznati rizici u spomenutoj mreži, tvrde iz HAKOM-a koji je imao ulogu koordinatora prilikom procjene rizika.

Radna skupina kojoj je HAKOM koordinator sada bi trebala odabrati alate i definirati kriterije za proizvođače i dobavljače opreme, dok će svi operateri moći prema istim kriterijima nabavljati tu opremu.

Po zaključcima javne rasprave s kraja protekle i početkom ove godine, HAKOM je najavio da će se za 5G mrežu u Hrvatskoj dodijeliti frekvencijski pojasevi od 700 MHz, 1500 MHz, 3,6 Ghz i 26 Ghz.

U pogledu rokova, HAKOM navodi da je zajednički vremenski plan EU kod uvođenja 5G mreže pokrivanje najmanje jednog većeg grada članice do kraja 2020. te neprekidno pokrivanje urbanih područja i glavnih transportnih putova do 2025.

U Hrvatskoj je po pitanju grada već odabran Osijek u kojem se već provodi analiza i dogovori oko uvođenja mreže.