U proteklih 10 godina iz „izbjegličkih“ centara u Nizozemskoj nestalo je više od 2500 „djece2 i nitko ne zna gdje se nalaze, izvijestio je u ponedjeljak NRC.

Neki od onih koji su navodno mlađi od 18 godina otputovali su kako bi pronašli obitelj u Nizozemskoj i drugdje u Europi, ali oveći udio je navodno završio u rukama trgovaca ljudima ili prostitucije, kaže agencija za izbjeglice COA.

Ukupno je oko 11.700 mlađih od 18 godina zatražilo azil u Nizozemskoj bez jednog ili oba roditelja u 10 godina do kraja 2019. godine, a najmanje 2556 ih je nestalo. Konačni ukupni iznos može biti i veći, jer Nidos, agencija zadužena za brigu o „maloljetnicima bez pratnje“, nije dostavila nacionalnom regulatornom tijelu podatke od 2011. do 2014. godine.

Djelatnici COA-e rekli su da mogu učiniti malo da zaustave nestajanje djece. Ponekad primijete nepoznate ljude ili automobile koji čekaju ispred „izbjegličkih“ centara, a u tim slučajevima bilježe registarsku tablicu i prijavljuju je policiji.

Nakon što je postalo jasno da su djevojke iz Nigerije prodane i prisiljene na prostituciju, dužnosnici su navodno započeli poboljšavati svoje sustave registracije.

Djeca koja se smatraju najugroženijima zbog trgovine ljudima drže se u sigurnijem smještaju, a dužnosnici kažu kako čine sve što mogu kako bi pokušali umanjiti rizik od nestanka djeteta.

Ali nije moguće zajamčiti da nikakve mlade izbjeglice bez pratnje neće napustiti skloništa“, rekao je glasnogovornik novinu.

Većina „djece“ koja su nestala potjecala su iz Afganistana, Maroka, Alžira, Albanije, Eritreje, Sirije i Vijetnama.