Uprava Srednojeuropskog sveučilišta (CEU) potvrdila je da će se dio programa preseliti u Beč iz Budimpešte te da će novi semestri započeti u rujnu iduće godine.

Nakon što su mađarske vlasti odbile produžiti sporazum o ostanku CEU-a u Mađarskoj, predsjednik i rektor sveučilišta Michael Ignatieff u ponedjeljak je izjavio kako je ono „prisilno izbačeno,“ prenosi AFP. Rok za produženje sporazuma bio je 1. prosinca.

Ovo je bez presedana. Američka institucija izbačena je iz zemlje koja je saveznik NATO-a. Europska institucija je prognana iz članice EU,“ rekao je zgroženo Ignatieff.

Dio programa CEU-a, za koji će se dodjeljivati američke diplome, biti će premješten u Beč, nakon što je nedavno glavni financijer sveučilišta George Soros razradio detalje s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom. Sporazum o otvaranju kampusa u Beču potpisan je još u travnju ove godine.

Dio CEU-ovog kampusa ostat će u Budimpešti, pri čemu će dio već upisanih studenata moći tamo završiti studije. Sveučilište će do daljnjeg zadržati status akreditiranog sveučilišta u Mađarskoj. Iz CEU-a tvrde da namjeravaju i vršiti predavanja i istraživanja „sve dok to bude moguće.

Kurz i Soros razgovarali o preseljenju Srednjeuropskog sveučilišta u Beč