Zaustavljanje epidemije ebole u Demokratskoj Republici Kongo zahtijevat će stotine milijuna dolara, upozorio je šef UN-ovog Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova (UNOCHA), navodeći da su mnogi životi u opasnosti ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere, prenosi RT.

Govoreći na sastanku u Ženevi, Mark Lowcock, koji je na čelu UNOCHA, pozvao je međunarodnu zajednicu da poveća sredstva za napore njegove agencije u afričkoj zemlji. Također je pozvao članice UN-a na zajednički rad na okončanju nasilje u regiji koje je osujetilo napore za pomoć i potaknulo veliku humanitarnu krizu.

Oglas:

        

Lowcock je rekao da će biti potrebne stotine milijuna dolara kako bi se odgovorilo na epidemiju, koju su dužnosnici opisali kao najgore epidemiju ebole u Kongu. Mnogi životi su u pitanju ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere, dodao je Lowcock.

Broj slučajeva ebole u zemlji se približava na 2.500, a broj umrlih popeo se na više od 1.600.

Kriza je privukla međunarodnu pozornost nakon što se smrtonosna groznica proširila na susjednu Ugandu u lipnju. Cjepivo kojim se sprječava širenje rijetkog, ali razornog virusa još uvijek je u razvoju, a koristi se u DR Kongu i Ugandi kako bi se pokušala zaustaviti epidemija.