Humza Yousaf pobijedio je na natjecanju za vodstvo Škotske nacionalne stranke i naslijedit će Nicolu Sturgeon na mjestu premijera Škotske.

Škotski ministar zdravstva, koji je porijeklom iz Pakistana, postat će prvi musliman koji će dobiti tu funkciju. On je tijesno pobijedio kolegicu Kate Forbes sa 52 naprema 48 posto nakon što su prebrojani drugi preferencijalni glasovi, te nakon što je autsajder Ash Regan eliminiran na trećem mjestu.

Očekuje se da će 37-godišnjak službeno položiti prisegu kao šesti premijer Škotske u Edinburghu u srijedu, podložno proceduralnom parlamentarnom glasovanju u utorak.

Natjecanje za vodstvo među najvećom škotskom parlamentarnom strankom razotkrilo je duboke podjele i među članstvom i među parlamentarnim zastupnicima, a često je postalo prilično neugodno s kandidatima koji su napadali jedni druge oko kontroverznih pitanja.

Yousaf je iznio nekoliko kontroverznih primjedbi tijekom svog vremena u škotskom kabinetu, posebno oko rase, uključujući zloglasnu izjavu u škotskom parlamentu gdje je tvrdio da zemlja ima previše bijelaca koji zauzimaju ključne uloge.