UN-ova Međunarodna organizacija za migracije (IOM) unazad dvije godine, vratila je iz Libije 45.000 Afrikanaca koji su kanili doći u Europu pod krinkom „izbjeglištva“.

U suradnji se Europskom unijom, IOM je još 2016. započeo s „najvećim projektom povratka“ vrijednim 174 milijuna eura, pomoću kojih bi lažne „izbjeglice“ trebale ostvariti ponovni početak u svojim zemljama, prenosi The Peninsula.

IOM je tako dosad vratio 45.000 Afrikanaca u čak 14 zemalja. Od toga je njih oko 7000 dobilo financijska sredstva pomoću kojih bi trebali pokrenuti vlastite obrte.

Primjer takvog slučaja je Kamerun, u koji se pod okriljem IOM-a od lipnja 2017. vratilo 2200 ljudi.

Više od 800 njih zaprimilo je stoku, oruđe i drugu pomoć, vrijednosti oko 1300 dolara pojedinačno,“ stoji u izvještaju IOM-a. Sav novac, dakako, dolazi od poreznih obveznika iz Europe.

Unatoč činjenici da u Kamerunu ne bjesni rat, mnogi žitelji tvrde kako žele napustiti zemlju i otići u Europu. Razloge možemo samo pretpostaviti, ali i zaključiti da su ovakvi pokušaji čisti prikaz laži koje serviraju europski politički lideri.

Da se radi o klasičnim profiterskim pokušajima Afrikanaca da uđu u Europu svjedoči i slučaj 76 Etiopljana, koji su uvjetovali povratak u zemlju samo uz financijsku podršku koju su i dobili od talijanskih vlasti.