Po peti put zaredom Izraelci su za premijera izabrali ratnog huškača Benjamina Netanyahua, koji je i dalje osumnjičen za primanje i davanje mita. Pored toga, u izraelskom Knessetu pet mjesta dobila je i koalicija „Ujedinjena desnica“ koja vodi otvorenu rasističku politiku prema ne-Židovima.

Rezultati izbora učvrstili su izraelsku političku ideologiju „isključivo židovske države“ koja već godinama rezultira kontinuiranom represijom prema Palestincima te sustavnim provociranjem novih sukoba kroz agresorske udare na Siriju.

Kako niti jedna stranka zasebno ne može popuniti 61 od 120 mjesta u Knessetu, tako je i Netanyahuova stranka Likud prisiljena koalirati.

Iz Likuda će u tu svrhu poslužiti 36 zastupnika, dok će ostatak činiti koalicijski partneri, među kojima je i stranka pod nazivom „Židovska moć“. Predstavnici dotične stranke već desetljećima vode politiku otvorene mržnje prema ne-Židovima i kršćanima.

Netanyahu sklopio savez s rasističkom strankom koja traži progon kršćana i ne-Židova

Netanyahu bi također mogao na svoju stranu pridobiti stranku Kulana, čime će dobiti još četiri mjesta i čvrstu većinu u Knessetu.

Opozicija iz „Plavo bijelog saveza“ koju je predvodio Benny Gantz, osvojila je 35 mjesta, iako je bila u neku ruku favorit. Ova pseudo-ljevičarska „opozicija“ ipak se nikad nije suprotstavljala Netanyahuovim rigoroznim rasističkim zakonima niti težnjama kao etničkom čišćenju Izraela.

Naprotiv, ova koalicija je jedan od primjera iluzije „ljevice“ i „desnice“ kod Židova. Površinske razlike ovakvog tipa tipičan su primjer navodne razlike mišljenja prema vanjskom svijetu, dok su osnovna načela svih identična.

Zanimljivost je i da je stranka Meretz, jedina izraelska stranka koja zagovora dvojnu državu kao rješenje izraelsko-palestinskog sukoba, izgubila jedno mjesto u parlamentu. Veliki dio podrške ovoj stranci dolazi od Palestinaca koji imaju izraelsko državljanstvo.

Jedina arapska stranka kojoj je bilo dopušteno sudjelovati na izborima je Ujedinjena arapska lista – Balad, koja je s četiri prethodna mjesta u Knessetu pala na tri.

Američki državni tajnik: „Bog je poslao Trumpa da spasi Židove“

U jeku nedavnog priznanja Golanske visoravni kao suverenog izraelskog teritorija te uz sustavnu vojnu i novčanu podršku cionističkog satelita Amerike, izgledno je da mir na Bliskom istoku neće skoro zaživjeti. Svijet će kao i dosad šutjeti jer moralne ucjene zasnovane na lažima ipak će biti veći problem od logike, razuma i mira.

Autor: Aleksandar Rigačev