Švedsko izborno povjerenstvo nakon izbora održanih 9. rujna, zaprimilo je preko 400 prijava vezanih uz prijevare i druge neregularnosti izbora.

Prijave se većinom odnose na činjenice da na izbornim mjestima nije bilo glasačkih listića pojedinih stranaka, na kršenje izborne šutnje, a iznijete su i optužbe da su članovi povjerenstva lažirali rezultate i manipulirali brojkama glasova.

Pored toga, međunarodni promatrači tvrde da su se prijevare pojavile u čak 46 posto slučajeva na 250 izbornih lokacija koje su posjetili. Pritom navode kako se izborna povjerenstva u ovim jedinicama nisu trudila spriječiti ovakva događanja.

Kada vidite kako funkcionira glasanje u „naprednoj“ Švedskoj, rezultati izbora vam neće biti čudni

Izborno povjerenstvo zaprimat će prijave do 26. rujna, a potom bi trebalo istraživati navode te donijeti odluke o tome jesu li prekršeni pravila ili zakoni. Očekuje se da bi istrage trebale biti zaključene u prosincu ove godine.

Šanse za pokretanje ponovnih izbora vrlo su male, osim u slučaju otkrivanja veće i sistematske prijevare.

S obzirom na način kako se u praksi u odvija proces glasanja u jednoj „naprednoj“ Švedskoj, ovakve situacije nisu nimalo začuđujuće, kao niti sami rezultati izbora.