Izborni uspjeh Hezbollaha u Libanonu

Foto: AP

Hezbollah, libanonska politička stranka i militantni šijtski pokret, doživio je značajni izborni uspjeh na posljednjim libanonskim parlamentarnim izborima, te je vrlo vjerojatno da će imati glavnu riječ u budućoj vlasti te države. Zbog stalnog sukobljavanja s izraelskim interesima u regiji, kao i otvorene borbe protiv izraelske vojske tijekom izraelske okupacije Libanona, Hezbollah je od strane Izraela i SAD-a proglašen terorističkom skupinom.

Koalicija Amal-Hezbollah osvojila je 41 mjesto od 128 mjesta u libanonskom parlamentu. Jedan od koalicijskih partnera Hezbollaha je i SSNP (Sirijska socijalistička narodna stranka), koja poput Hezbollaha, ima oružano krilo koje se bori u Siriji na strani sirijskog režima.

Druga najjača stranka je Slobodni patriotski savez, libanonska najveća kršćanska stranka, koja je još 2006. godine potpisala sporazum o međusobnom razumijevanju s Hezbollahom, koji uključuje „obrambenu strategiju zaštite Libanona od izraelske prijetnje“.

Stranka aktualnog premijera Saad Haririja osvojila je 20 zastupničkih mjesta. Kompliciran libanonski politički i izborni sustav praktički garantira da će ove stranke morati zajednički surađivati kao postizborna koalicija vladajućih stranaka.

Na ovaj izborni uspjeh Hezbollaha osvrnuli su se i neki izraelski dužnosnici, pa je tako ministar obrazovanja Naftali Bennett poručio: „Rezultati izbora u Libanonu znače sljedeće – Hezbollah jednako Libanon. Država Izrael neće praviti razliku između suverene države Libanon i Hezbollaha, te će smatrati Libanon odgovornim za svaku akciju koja krene s njegovog teritorija.

Činjenica je da je Hezbollah saveznik sirijske vlasti, te da surađuje s Iranom. Također je poznato da u posljednje vrijeme izraelska vojska neometano koristi libanonski zračni prostor za vršenje zračnih napada na sirijske položaje.