Iako je netom razvijeno cjepivo protiv koronavirusa naširoko propagirano u medijima, veliki broj medicinskih djelatnika u SAD ga odbija primiti.

Prema pisanju portala Forbes, „zastrašujuće veliki postotak“ medicinskih djelatnika – koji imaju prioritet i prednost – ne želi se cijepiti, bilo da samo oklijevaju ili to strogo odbijaju.

List navodi kako je nedavno istraživanje Zaklade Kaiser Family pokazalo da oko 29 posto zdravstvenih djelatnika oklijeva proći cijepljenje, navodeći pritom zabrinutost oko mogućih nuspojava i manjak povjerenja u vlast koja tvrdi da su cjepiva sigurna.

La Times također je nedavno izvijestio kako velika većina zaposlenika jedne bolnice koja broji 700 djelatnika, ne želi primiti cjepivo. U saveznoj državi Ohio, oko 60 posto djelatnika domova za starije također odbija cijepljenje, a slični izvještaj dolazi i iz Georgije.

Tijekom protekle jeseni, liječnički portal Medscape proveo je anketu među svojim registriranim korisnicima, pitajući ih bi li primili cjepivo koje je odobrila FDA prije kliničkih testiranja, pod posebnim pravilima za krizne situacije.

Anketa je pokazala da čak dvije trećine ispitanih liječnika nema namjeru primiti cjepivo prije nego što završe klinička ispitivanja. Samo 17 posto ih je odgovorilo pozitivno, dok je 63 posto odbilo takvu ideju. Ostali su rekli da nisu sigurni.

Podsjetimo, u svijetu je zabilježeno već više nuspojava i ozbiljnih alergijskih reakcija te smrtnih slučajeva nakon cijepljenja protiv koronavirus, iako vlasti i medicinske institucije tvrde da takvi smrtni slučajevi navodno nisu povezani sa samim cjepivom.

Ipak, cijepljenje se ne preporučuje osobama koje su imale alergijske reakcije na lijekove.