Oko stotinu inspektora biti će zaposleno na period od dvije godine, pri čemu će neki raditi dobrovoljno, a drugi će biti plaćeni kako bi iz „Isključivo židovske države“ deportirali afričke imigrante.

Ured za stanovništvo i imigraciju ponudio je civilnim djelatnicima bonuse u iznosu od 30.000 šekela (oko 8700 dolara) ukoliko žele raditi kao inspektori u procesu deportacija.

Pored stotine inspektora, biti će zaposleno i 40 istražitelja koji će pregledavati zahtjeve za azil. Inspektori bi trebali djelovati na području Tel Aviva.

U programu ironičnog naziva „dobrovoljna repatrijacija“, sudjelovat će 30 radnika. Imigranti koji dolaze uglavnom iz Eritreje i Sudana, a zemlju ne napuste „dobrovoljno“ do travnja, biti će podvrgnuti pritvoru na neodređeno vrijeme.

Civilni „plaćenici“ obavljati će razgovore s imigrantima koji su spremni „dobrovoljno“ napustiti zemlju. Oni će ujedno vršiti koordinaciju i izdavanje putnih dokumenata te organizaciju letova. Također će vršiti i pratnju imigranata te motriti na eventualni njihov ponovni ulazak u zemlju.

Drugi inspektori biti će uključeni u područje provođenja zakona protiv imigranata i njihovih poslodavaca. Njihov posao bit će pronalaženje takvih osoba, izrada zabilješki te istraga poslodavaca.

Imigranti koji „dobrovoljno“ napuste Izrael dobivaju 3500 dolara džeparca. Za poslodavce koji ne budu surađivali u procesu etničkog čišćenja, uslijedit će novčane kazne. Akcija će započeti u mjesecu travnju.