Izrael i Egipat lobirali su za američko bombardiranje Irana netom prije potpisivanja nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, no Washington je u tome vidio „zamku“, otkrio je bivši američki državni tajnik John Kerry.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu „ozbiljno je agitirao za akciju“ protiv iranske vlade, izjavio je Kerry za medije.

Vođe drugih bliskoistočnih zemalja, uključujući Egipat, također su pokušavali nagovoriti SAD na rat protiv Irana jer bombardiranje Irana je „jedina stvar koju će Iranci razumjeti“.

No, prema njegovim riječima, službeni Washington vidio je taj prijedlog kao zamku. Da je SAD krenuo u rat protiv Irana, Kerry smatra da bi mnoge druge bliskoistočne zemlje osudile SAD zbog korištenja pretjerane sile.

Kerry je u svojem izlaganju branio nuklearni sporazum postignut s Iranom. Sporazum će spriječiti Iran u razvijanju nuklearnog oružja kroz narednih 10 do 15 godina, nakon čega će neka ograničenja biti ukinuta. Hoće li tada Iran nastaviti s težnjama razvoja nuklearnog oružja, tek će se vidjeti.

S obzirom na navedeno, jasno je zbog čega je izraelski premijer bio oduševljen Trumpovim odbijanjem potpisivanja izjave da se Iran pridržava odredbi iz sporazuma, unatoč tome što su nezavisni kontrolori tvrdili da se Iran pridržava sporazuma.

Trump je stvorio priliku da se popravi ovaj loš sporazum, da se sputa iranska agresija i suprotstavi njegovoj podršci terorizmu. Stoga Izrael prihvaća ovu priliku“, izjavio je Netanyahu nakon Trumpovog odgađanja recertifikacije sporazuma.