Izrael i SAD će razgovarati o mogućnosti zajedničke vojne vježbe za pripremu napada na iranska nuklearna postrojenja, navode brojka izvješća, samo nekoliko dana nakon što su Washington i Teheran sjeli na obnovljene pregovore o nuklearnom sporazumu.

Vježbe će biti razmotrene tijekom sastanka između američkih vojnih dužnosnika i izraelskog ministra obrane Bennyja Gantza koji je zakazan za četvrtak, izvijestio je Reuters, pozivajući se na višeg člana Bidenove administracije.

Dok je američki dužnosnik odbio raspravljati o detaljima potencijalnih vježbi, izvješće izraelske televizije Kan ranije u srijedu sugeriralo je da će uključivati ​​desetke zrakoplova – uključujući borbene zrakoplove F-35, F-16 i F-15, izviđačke zrakoplove i tankere za punjenje gorivom – dodajući da će se oni provoditi daleko iznad Sredozemlja kako bi se simulirala udaljenost koju bi mlaznjaci morali prijeći da izvedu napad na iranska nuklearna postrojenja, udaljena oko 1.000 kilometara.

Izraelske obrambene snage odbile su zahtjev za komentarom, no mediji su rekli da će vježbe vjerojatno biti održane negdje u prvoj polovici 2022.

Iako Teheran cijelo vrijeme inzistira da nema planova za razvoj nuklearnog oružja i da je njegov program atomske energije samo u miroljubive svrhe, američki dužnosnik je rekao da će se buduće vježbe pripremiti za “najgori scenarij” protiv Islamske Republike Iran.

U ovom smo problemu jer iranski nuklearni program napreduje do točke iza koje nema bilo kakvo konvencionalno obrazloženje“, rekao je Biden, dodajući da bi pregovori ipak mogli riješiti stvar.

Sastanak s Gantzom uslijedit će nekoliko dana nakon što su razgovori između Washingtona i Teherana nastavljeni nakon duže pauze, a dvije strane žele oživjeti sporazum potpisan između Irana i svjetskih sila 2015. godine koji postavlja stroga ograničenja na nuklearni program zemlje u zamjenu za ublažavanje sankcija.