Izrael stoji iza napada dronom u nedjelju ujutro na iransko postrojenje streljiva, izvijestio je Wall Street Journal pozivajući se na američke dužnosnike. Udar, za koji Iran tvrdi da ga je spriječio, uslijedio je nakon što su SAD i Izrael održali niz sastanaka i vojnih vježbi.

Jednu bespilotnu letjelicu s eksplozivom oborio je iranski sustav protuzračne obrane, dok su se druge dvije zabile u zaštitnu mrežu iznad vojne radionice u gradu Isfahanu u ranim jutarnjim satima, priopćilo je iransko ministarstvo obrane.

“Ovaj neuspješni napad nije prouzročio gubitak života i prouzročio je manju štetu na krovu radionice”, istaknulo je ministarstvo, prema državnom mediju IRNA. Teheran isprva nije okrivio Izrael za napad.

Međutim, neimenovani američki dužnosnici i drugi “ljudi upoznati s operacijom” rekli su Wall Street Journalu da je Izrael odgovoran za napad. Izraelska vojska nije službeno potvrdila svoju umiješanost, u skladu sa svojom uobičajenom politikom šutnje nakon napada na strane mete.

Napad je uslijedio nakon što je direktor CIA-e William Burns prošli tjedan nenajavljeno posjetio Izrael kako bi razgovarao o Iranu. Iako su pojedinosti njegovog razgovora s izraelskim kolegama nepoznate, general Herzi Halevi, načelnik stožera Izraelskih obrambenih snaga, rekao je za Wall Street Journal prošli tjedan da SAD i Izrael pripremaju “ofenzivne kapacitete” za upotrebu protiv Irana.