Izrael je uvjerio SAD da izvrše atentat na iranskog generala Qasema Soleimanija opskrbivši Amerikance obavještajnim podacima koji su ga opisali kao “neposrednu prijetnju”, pohvalio se bivši šef izraelske vojne obavještajne službe Tamir Hayman u intervjuu za Jewish News ovog tjedna.

Iz Jewish News, “EKSKLUZIVNO: Bivši vojni zapovjednik: Izrael je uvjerio SAD da je Soleimani ‘neposredna prijetnja’”:

Izrael je uvjerio Sjedinjene Države da vođa Islamske revolucionarne garde Qassem Soleimani predstavlja “neposrednu prijetnju” američkim vojnicima, rekao je bivši šef izraelske vojne obavještajne službe Tamir Hayman u ekskluzivnom intervjuu za Jewish News.

Prije tri godine američki zračni napadi ubili su čelnika iranske Revolucionarne garde Qassema Soleimanija u Iraku, što je gotovo dovelo do rata između Teherana i Washingtona.

Hayman je ranije priznao da je Izrael dao obavještajne podatke SAD-u o Soleimaniju, ali njegova formulacija “neposredna prijetnja” ista je kao i ona koju je američki predsjednik Trump upotrijebio kada je preuzeo odgovornost za napad, sugerirajući da je upravo taj dio izraelskih obavještajnih podataka doveo do odluke o ubojstvu čelnika IRGC-a.

“Soleimani je planirao neizbježne i zlokobne napade na američke diplomate i vojno osoblje, ali mi smo ga uhvatili na djelu i likvidirali”, rekao je Trump tada novinarima.

Nakon što su Soleimanijeve milicije pomogle poraziti Islamsku državu, SAD su mu “stajale na putu jer je želio kontrolirati Bliski istok. Tako se njegov fokus promijenio s Islamske države na američku prisutnost u regiji”, rekao je Hayman.

“Izrael je uvjerio SAD u Soleimanijeve zloćudne aktivnosti protiv Amerikanaca. SAD je uglavnom bio usredotočen na borbu protiv terorizma, a ne na Iran. Dostavili smo obavještajne podatke i podijelili analizu i tijekom dugog vremenskog razdoblja na kraju su bili uvjereni da je Soleimani neposredna prijetnja američkim životima i njihovom strateškom položaju na Bliskom istoku,” rekao je Hayman.