Izrael krenuo u rušenje palestinskih domova u naselju pod palestinskom vlasti

Ipak, glavni problem u svijetu je mitska pojava zvana „antisemitizam“, koja navodno nema racionalnog uzroka.

Izrael je započeo s rušenjem 13 stambenih zgrada u istočnom Jeruzalemu Wadi Hummus jer se zgrade navodno nalaze preblizu liniji razdvajanja, iako je područje pod vlašću Palestinske uprave.

Vojnici IDF-a viđeni su u ranu zoru kako postavljaju eksploziv u zgradu predviđenu za rušenje. Ministar javne sigurnosti Gilad Erdan izjavio je kako je u operaciju uključeno 700 policajaca i 200 vojnika. Evakuirali su obitelj iz jedne od zgrada i uklonili aktiviste koji su prosvjedovali protiv rušenja. Građevinska vozila također su porušila su nekoliko zgrada, javlja RT.

Objekti su postavljeni na zemljištu koje spada u područje Zapadne obale, kojim upravlja Palestinska uprava, a stanovnici su dobili dozvolu od gradske uprave da tamo grade.

Međutim, Vrhovni sud presudio je u korist izraelskog ministarstva obrane da sruši 13 zgrada jer su navodno preblizu liniji za razdvajanje, koju je Izrael izgradio oko i unutar Zapadne obale. Odluka iz lipnja izazvala je bojazan da će to stvoriti opasan presedan za druge domove u području pod kontrolom Palestinaca.

Unatoč naređenju vojnog zapovjednika, stanovnici tamo donose vlastiti zakon, gradeći. Postoji stotine ilegalnih struktura“, izjavio je Erdan za izraelski vojni radio, dodajući kako u toj zemlji nema „dovoljno vlasti“.

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh osudio je „tešku agresiju“ i rekao je kako će biti podnesena žalba Međunarodnom kaznenom sudu. „Ovo je nastavak prisilnog raseljavanja ljudi iz Jeruzalema, iz njihovih domova i s njihove zemlje – ratni zločin i zločin protiv čovječnosti“, kazao je.

Wadi Hummus se nalazi na rubu Sur Bahera u jugoistočnom Jeruzalemu, izvan granica grada. Kada je izgradnja barijere za odvajanje započela 2003. godine, Wadi Hummus je ostao na izraelskoj strani, iako je dio Zapadne obale i pod upravom državne uprave.

Središnje zapovjedništvo IDF-a izdalo je zabranu gradnje unutar 250 metara od zida prije sedam godina, nakon što su mnoge obitelji iz Sur Bahera počele graditi kuće u Wadi Hummusu uz odobrenje Palestinske vlasti.

Stanovnici kažu da naređenje nije objavljeno i da je to područje jedino mjesto gdje mogu proširiti svoje selo jer je okruženo barijerama i izraelskim četvrtima. Odvjetnik stanovnika Haitham Khatib tvrdi da se granica od 250 metara ne odnosi na druga područja u gradu.

Humanitarni koordinator UN-a Jamie McGoldrick i drugi dužnosnici UN-a pozvali su Izrael da prekine svoje planove za rušenje prošlog tjedna, a EU je tek uobičajeno impotentno sugerirala kako ovavka politika „potkopava održivost rješenja o dvjema državama i izglede za trajni mir“.