Izrael kupuje nove podmornice od Njemačke, a kupnju će financirati – Nijemci

Foto: Kobi Gideon/ GPO/ FLASH90

Ugovor vrijedan 2 milijarde dolara, za izgradnju nove tri nuklearne podmornice za Izrael, trenutno je pod policijskom istragom zbog sumnje u korupciju, pri čemu je nekoliko izraelskih dužnosnika i građana završilo na ispitivanju.

Sumnje oko ugovora prvi put su isplivale na površinu 2016., kada je otkriveno da je osobni odvjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, predstavljao istovremeno tvrtku Thyssenkrup Marine Systems, čime je došlo do sukoba interesa.

Odvjetnik je negirao optužbe te tvrdi kako nikad o toj temi nije razgovarao s premijerom. Izraelsko ministarstvo pravosuđa navodi kako Netanyahu navodno nikad nije bio osumnjičen.

Glasnogovornik njemačkih vlasti, Steffen Seibert, izjavio je na tiskovnoj konferenciji kako je njemačka vlada odobrila prodaju podmornica, uz financijsku podršku za njihovu kupnju. Naime, njemački porezni obveznici izdvojit će 540 milijuna eura, kako bi se Izraelu pomoglo u kupnji!

Želim zahvaliti kancelarki Merkel i njenoj vladi na ovom memorandumu, koji se dotiče pitanja joje je vrlo važno za izraelsku nacionalnu sigurnost,“  izjavio je Netanyahu.

Tri nove podmornice trebale bi biti dodatak već postojećih šest koje posjeduje Izrael, a sve su opremljene projektilima s nuklearnim bojevim glavama.

Izraelski novinar, Seymour Hetsh, u svojoj knjizi The Samson Option: Israel’s Nuclear Arsenal and American Foreign Policy, objavljenoj 1991., ističe kako Izrael svoje naoružanje drži usmjereno ka svim većim europskim gradovima. No, službeno je potvrđeno kako su ti projektili usmjereni prvenstveno prema Iranu, najvećem suparniku Izraela na Bliskom istoku.