Izraelski parlament usvojio je zakon kojim se uskraćuje naturalizacija Palestincima s okupirane Zapadne obale ili Gaze u braku s izraelskim državljanima, prisiljavajući tisuće palestinskih obitelji da ili emigriraju ili žive odvojeno.

Takozvani zakon o državljanstvu usvojen je u četvrtak neposredno prije nego što se Knesset raspustio zbog stanke za praznike većinom od 45 prema 15 glasova.

Zamijenio je sličnu privremenu naredbu koja je prvi put donesena u jeku palestinske pobune 2003. i obnavljana svake godine sve dok nije istekla prošlog srpnja, kada Knesset nije uspio osigurati većinu potrebnu za njegovo produženje.

“Kombinacija snaga između koalicije i oporbe dovela je do važnog rezultata za sigurnost države i njezino utvrđivanje kao židovske države”, rekla je ministrica unutarnjih poslova Ayelet Shaked.

Prema odredbama zakona o državljanstvu, koji će vrijediti godinu dana, palestinski supružnici Izraelaca mogu dobiti privremene, dvogodišnje boravišne dozvole, iako se one mogu oduzeti iz sigurnosnih razloga.

Zagovornici kažu da zakon pomaže osigurati sigurnost Izraela i održava njegov “židovski karakter”.

Neki članovi Knesseta rekli su da je namjera spriječiti postupno pravo na povratak palestinskih izbjeglica protjeranih iz svojih domova ili koje su pobjegle tijekom rata 1948. godine – sve dok se Izrael priprema primiti tisuće ukrajinskih izbjeglica, mahom Židova.

“Država Izrael je židovska i tako će i ostati”, rekao je Simcha Rothman iz krajnje desne Religiozne cionističke stranke, pripadnik oporbe koja je predložila zakon.

“Danas će, ako Bog da, obrambeni štit Izraela biti značajno ojačan”, rekao je Knesetu nekoliko sati prije glasovanja.