Unuk Stefanije i Jana Buchale prihvatit će medalju kojom će se posthumno njegovi preci imenovati „Pravednicima među narodima“, titulom koju Izrael dodjeljuje nežidovima koji su spasili Židove od navodnog holokausta, izvijestio je Haaretz.

Buchalasi su poznatog židovskog redatelja Romana Polanskog, tada 10-godišnjaka, skrivali od 1943. do kraja Drugog svjetskog rata nakon što ga je otac potajno odveo iz krakovskog geta. Yad Vashem, državni izraelski muzej holokausta izdvojio je djelo Buchalasa prošle godine. Par je umro 1950-ih.

Podsjetimo, Roman Polanski pobjegao je iz SAD nakon što je priznao da je silovao 13-godišnju djevojčicu Samanthu Gailey. Poljske vlasti odbile su ga izručiti američkom pravosuđu, dok su u njegovu obranu stale brojne holivudske „slavne“ ličnosti, političari i „umjetnici“.

Zanimljivo, Polanski je 2009. uhićen u Švicarskoj, prema američkoj tjeralici, ali su ga švicarske vlasti također odbile izručiti SAD, iako su ga prethodno u pritvoru držale dva mjeseca.

Interpol je Polanskom prilijepio „crveno upozoreenje“ još 1978. zbog čega su mu kretanja ograničena na Poljsku, Švicarsku i Francusku.

Buchalasi se nalaze među 7112 Poljaka koji su proglašeni „Pravednicima među narodima“, što je najviše u bilo kojoj zemlji. Poljaci čine 25% svih primatelja iz 50-ak zemalja.