Izraelske zračne snage ponovno su bombardirale sirijski vojni aerodrom T-4 u Homsu, nedugo nakon lažnih informacija o navodnom napadu kemijskim oružjem sirijske vojske u Doumi.

Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je kako su dva izraelska aviona F-15 izvela zračni napad na aerodrom T-4. Napad je izveden vođenim projektilima iz libanonskog zračnog prostora, prenosi Sputnik.

Pet od osam projektila uništila je sirijska protuzračna obrana. „Tri projektila pala su na zapadni dio aerodroma. Među ozlijeđenima nije bilo ruskih osoba,“ stoji u izvještaju ruskog ministarstva.

Ruske vlasti od Izraela su zatražile službeno očitovanje i objašnjenje razloga za napad. Izraelske vlasti odbile su dati svoj komentar. Isti aerodrom Izrael je već napadao u veljači ove godine.

Prema sirijskoj novinskoj agenciji SANA, terorističke skupine Islamske Države nakon zračnog udara pokušale su izvesti ofenzivu u nekoliko različitih okruga provincije Homs.

Ruska vojska tvrdi kako je napad kemijskim oružjem u Siriji laž

Napad se dogodio samo dan nakon što su SAD, EU i Turska optužile sirijske vlasti za navodni napad kemijskim oružjem u Doumi. Očekivano, vijesti o napadu bile su lažne, što je potvrdilo i rusko ministarstvo obrane.

Zanimljivost je i da je izraelske napade na legitimne sirijske snage podržao i glavni rabin Yitzhak Yosef izjavivši kako Židovi imaju „moralnu obvezu“ intervenirati u Siriji kako bi zaustavile „genocid.

Razlog izraelske agresije na Siriju leži uglavnom u činjenici da sirijske vlasti nikada nisu podržale izraelski teror nad Palestincima i etničko čišćenje „isključivo židovske države“. Nakon sukoba 1973., Sirija nikad nije potpisala mirovni sporazum, dok je Izrael ilegalno zauzeo dio Golanske visoravni.