Od samog početka sukoba u Siriji, izraelske vlasti tvrdile su kako ostaju neutralne. Međutim, s vremenom se pokazalo kako je Izrael itekako zainteresiran za otvoreni sukob, napadajući pritom prije svega pro-režimske sirijske snage, ali i podržavajući terorističke pobunjeničke skupine.

Prema pisanju izraelskog medija Haaretz, velika količina naoružanja i streljiva prebačena je iz Izraela pobunjeničkim snagama, kako bi se pojačala borba protiv Assadovog režima, iranskih snaga i svih drugih šijitskih skupina u zemlji.

Službeno, Izrael nije neki zagovornik ili pristaša općenito muslimanskih organizacija, još manje onih sunitskih. Međutim, takve skupine čine okosnicu pobunjeničkih i terorističkih skupina na Golanskoj visoravni, u blizini granice s Izraelom, a koje Izrael nastoji održati na životu.

Analitičari navode kako Izrael direktno naoružava najmanje sedam različitih skupina u tom području, premda se ne spominju njihova imena. Ipak, tijekom proteklih godina dokazano je da je Izrael podupirao i terorističke skupine poput one Nusra Front, koja je vrlo aktivna u spomenutoj regiji.

Izraelski dužnosnici čak su i javno govorili kako bi radije preferirali ISIL u odnosu na Assadovu vlast u Siriji. Izražavajući takve stavove, Izrael je postao očekivana meta za optužbe o podršci terorističkih skupina. Pomalo koincidentno, iako je naširoko poznata netrpeljivost muslimana prema židovstvu, niti jedna od pobunjeničkih terorističkih frakcija nikada nije izvela napad na Izrael.