Izrael, koji redovno optužuje Iran za pokušaje nabavke i stvaranja nuklearnog oružja uz prijetnje napadom na tu zemlju, desetljećima skriva informacije o vlastitom nuklearnom arsenalu koji se procjenjuje na 80 do 90 bojevih glava, prema posljednjem izvješću SIPRI-a.

U svijetu postoji devet nacija koje trenutno imaju nuklearno oružje, objavio je Međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI). Svjetska zaliha nuklearnog oružja prešla je s 14.465 na početku prošle godine na oko 13.865 ove godine, procjenjuje se u izvješću, dok su SAD i Rusija ispunjavale svoja obećanja prema novom START sporazumu potpisanom 2010. godine.

Izrael, koji vodi politiku šutnje o posjedovanju nuklearnog oružja, ima između 80 i 90 bojevih glava u svojim zalihama, isto kao i godinu prije, navodi SIPRI.

Benjamin Netanyahu, premijer Izraela, već godinama vodi huškačku kampanju optužujući Iran za navodno stvaranje ili posjedovanje nuklearnog oružja, bez obzira na dokaze ili nedostatak istih.

Izraelski je vođa 2012. godine na skupštini UN-a slavno pokazao dijagram koji je navodno pokazivao napredak Irana u stjecanju nuklearnog uređaja, s crvenom crtom na njoj.

Uz Donalda Trumpa u Ovalnom uredu, Izrael je pojačao svoj kazališni pristup, tretirajući svijet kao kazališnu publiku s predstavom o tobožnjoj smionoj špijunskoj operaciji koja je rezultirala navodnom krađom dokumenata iz tajnog skladišta u Teheranu. Prezentacija je trebala dokazati „krivnju“ Irana, iako su stručnjaci istaknuli da je većina objavljenih dokumenata stara i poznata promatračima Irana.

Iran je uzvratio, rekavši da „nijedna izložba umjetnosti i obrta nikada neće zamračiti činjenicu da je Izrael jedini režim u našoj regiji s ‘tajnim’ i ‘neobjavljenim’ programom nuklearnog naoružanja.

Netanyahu je istaknuo kako je nedavno Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izvijestila da Iran „ubrzava svoj nuklearni program“, sugerirajući kako to pokazuje da Teheran predstavlja prijetnju.

IAEA je doista potvrdila da je Iran na putu premašiti granicu zaliha urana postavljenu nuklearnim sporazumom, baš kao što je Iran rekao da će to učiniti. Teheran je naveo kako je taj korak bio odgovor na povlačenje SAD-a iz sporazuma prije više od godinu dana, kao i neuspjeh EU da zaobiđe američke sankcije protiv tvrtki koje se usuđuju poslovati u Iranu.