Izraelske vlasti naredile su tisućama afričkih imigranata da napuste zemlju unutar 90 dana ili da se suoče sa zatvorom.

Afrički imigranti, koje u Izraelu nazivaju „uljezima“, za svoj odlazak će dobiti 3500 dolara, dok kao odredište mogu odabrati matičnu zemlju ili pak već uobičajenu destinaciju poput Ruande ili Ugande.

Vlasti Izraela tvrde kako će povratak biti dobrovoljan i human, a iz odluke su isključena djeca, starci i žrtve ropstva te trgovine ljudima.

Prema navodima izraelske Agencije za stanovništvo i imigraciju, u zemlji se trenutno nalazi između 39.000 i 42.000 afričkih „uljeza“ koji su u Izrael ušli ilegalno. Od toga se njih oko 1500 već nalazi u zatvoru Holot.

Većina ih dolazi iz Eritreje i Sudana, a neki od njih tvrde da su Židovi, što osporava ortodoksna zajednica izraelskih Židova.

Riječima izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, nekontrolirani priljev afričkih imigranata „mogao bi stvoriti prijetnju izraelskom židovskom karakteru.

Ovoj odluci usprotivila se organizacija Hotline for Migrant Workers, izjavivši kako će deportacije „izložiti izbjeglice opasnosti.“ Slično je reagirao i UN, koji tvrdi da ovaj plan krši međunarodne i izraelske zakone. Ipak, nijedna od ovih organizacija nije ništa konkretno poduzela, dok međunarodni državnici, posebno oni europski, nisu dali svoj komentar na ovaj čin.