Izrael je uključen u raširenu kampanju pritiska na Iran i nanošenja štete prije nego li trenutni predsjednik SAD Donald Trump bude svrgnut na izborima u studenom, tvrdi bivši izraelski dužnosnik za obranu i trenutno obavještajac Europske unije.

Prema pisanju portala Bussiness Insider, Iran se tijekom posljednjih tjedana suočio s brojnim incidentima, uključujući eksploziju u tvornici za proizvodnju raketnih projektila 22. lipnja; incident u nuklearnom postrojenju Natanz 2. srpnja; eksplozijama i požarima na brodovima u iranskoj luci Bushehr 15. srpnja.

Iran su tako zadesile gotovo svakodnevne eksplozije, požari i drugi incidenti koji se tretiraju kao pokušaji stranih sabotaža.

Međutim, bliskoistočni dužnosnik rekao je za The New York Times početkom srpnja da su izraelske obavještajne službe odgovorne za eksploziju u Natanzu. Izraelski ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi izjavio je na tiskovnoj konferenciji 5. srpnja da Izrael „provodi akcije o kojima je bolje šutjeti.

Iranski dužnosnici rekli su da većina incidenata spada pod uobičajene nezgode, ali da se kod dijela njih sumnja na sabotažu.

Neimenovani bivši izraelski vojni dužnosnik tako je izjavio da je u izraelskim obavještajnim krugovima opće poznato da su neki događaji u Iranu tijekom proteklog mjeseca bili djelo izraelskih službi.

Dužnosnik je zatražio anonimnost iz straha od moguće osvete rekavši tako:

Ne znam o kojima je točno riječ i ne bih vam to mogao ionako reći jer cijela poanta je da Iranci osjete znakoviti stres pokušavajući odlučiti što bi moglo biti naše djelo,“ rekao je.

Postojeća politika izraelske vlade prema Iranu je jasna, dodao je bivši dužnosnik.

Odlučeno je slijediti Trumpovu administraciju koja vrši ‘maksimalni pritisak’ na Irance“, rekao je, referirajući se na američku ekonomske sankcije usmjerene protiv Irana.

Izvor je rekao da bi Iran mogao razmotriti neugodna odgovor nakon što je pokazao relativno strpljenje u siječnju poslije atentata na vrhovnog zapovjednika Qassema Soleimanija u američkom napadu.

Jedna je stvar tražiti tvrdoglave ljude da se dugo osvrću na incident poput Soleimanija u svjetlu svjetske krize COVID i niza drugih faktora“, rekao je izvor, pozivajući se na odvlačenje globalne pažnje na pandemiju koronavirusa. „Druga je stvar provoditi brzi niz operacija bez strategije. Bojim se da će izraelski plan ovdje izazvati iranski odgovor koji se može pretvoriti u vojnu eskalaciju dok Trump ostane na vlasti.

„Bilo bi puno manje apetita za avanturama i tajnim misijama za raznijeti nuklearne objekte pod Bidenovom upravom“, rekao je izvor aludirajući na moguće svrgavanje Trumpa na slijedećim izborima.