Izraelski premijer Yair Lapid lobirao je u četvrtak kod američkih dužnosnika da preispitaju nuklearni sporazum, navodeći da sadrži ustupke izvan onoga što je Bidenova administracija pristala tolerirati.

Lapid je rekao Bijeloj kući da dogovor na stolu premašuje ono na što su SAD pristale 2015., kada je Obamina administracija potpisala originalni Zajednički sveobuhvatni plan akcije s Iranom kako bi se spriječio daljnji razvoj njegovog nuklearnog programa, izvijestio je Axios. Lapid se također susreo s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom kako bi ponovio izraelski argument za odustajanje od višemjesečnog pokušaja oživljavanja sporazuma, a nastavit će zastupati to stajalište sa zapadnim čelnicima, piše The Times of Israel.

“U trenutnoj situaciji, došlo je vrijeme da odem od stola. Sve drugo šalje poruku slabosti Iranu,” rekao je Lapid demokratskom zastupniku Floride Tedu Deutchu, predsjedniku pododbora za Bliski istok i Sjevernu Afriku Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma i američkom veleposlaniku u Izraelu Tomu Nidesu u četvrtak, izvijestio je Axios.

Izrael želi poništenje sporazuma jer je “na prvoj liniji prijetnje od Islamske Republike Iran”, rekla je Victoria Coates, bivša savjetnica Vijeća za nacionalnu sigurnost i članica odbora Vandenberg koalicije.