Izrael od UN-a traži prekid istrage o zločinima nad Palestincima, jer ona „potiče antisemitizam“

Izraelski premijer Yair Lapid pozvao je Ujedinjene Narode da prekinu “nečuvenu” istragu o navodnim izraelskim zločinima, rekavši da ona potiče antisemitizam.

U pismu glavnom tajniku UN-a Antóniju Guterresu u nedjelju, Lapid je pozvao čelnika globalističkog tijela da ispuni svoje obećanje o borbi protiv antisemitizma u svim njegovim oblicima.

Pismo je bilo odgovor na antisemitske komentare člana tročlanog panela UN-a u Istražnom povjerenstvu (COI), Miloona Kotharija, koji je za list Mondoweiss rekao da su društvene mreže “uglavnom pod kontrolom židovskog lobija ” i mnogo je novca uloženo u diskreditaciju Vijeća za ljudska prava UN-a.

“Vrlo smo obeshrabreni društvenim medijima koje uglavnom kontroliraju židovski lobi ili određene nevladine organizacije”, rekao je Kothari za Mandoweiss u podcastu.

U odvojenom intervjuu Kothari je rekao da Izrael “pokušava potkopati mehanizme UN-a” i zapitao se bi li on uopće trebao biti član globalističkog tijela.

“Išao bih toliko daleko da bih postavio pitanje zašto su uopće članica Ujedinjenih naroda, jer ne poštuju – izraelska vlada ne poštuje – svoje obveze kao države članice UN-a”, dodao je.

Lapid je oštro kritizirao ove izjave.

“Borba protiv antisemitizma ne može se voditi samo riječima; zahtijeva djelovanje. Vrijeme je da se Komisija raspusti. Zbog nečuvenih uvreda gospodina Kotharija ovo povjerenstvo ne podupire samo antisemitizam; već ga potiče”, napisao je Lapid.

Napomenuo je da su Sjedinjene Države, Francuska, Kanada, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nizozemska, Češka i Austrija, kao i Europska unija također osudile istragu zbog komentara.