Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir navodno je zabranio isticanje palestinskih zastava na javnim mjestima, tvrdeći da one “potiču terorizam”.

“Nezamislivo je da će prekršitelji zakona mahati terorističkim zastavama i poticati terorizam”, rekao je Ben-Gvir u nedjelju navečer u izjavi koju citira Jerusalem Post. “Izdao sam upute za uklanjanje zastava koje podržavaju terorizam iz javnog prostora i zaustavljanje huškanja protiv države Izrael.”

Ministar koji je već izazvao kontroverze nedugo nakon što je preuzeo dužnost posjetom kompleksu Brda hrama prošlog tjedna, odbacio je zabrinutost da bi njegova naredba o zastavi kršila građanske slobode, tvrdeći da se sloboda izražavanja “ne proteže na identificiranje s teroristima” koji žele nauditi izraelskim vojnicima.

„Borit ćemo se protiv terorizma i poticanja terorizma svom snagom“, dodao je.

Ben-Gvir je naredio izraelskom policijskom komesaru Kobiju Shabtaiju da naredi policajcima uklanjanje palestinskih zastaves. Prema izraelskom zakonu, isticanje palestinskih zastava nije protuzakonito, ali vojska i policija imaju ovlast ukloniti ih u slučajevima kada se smatra da predstavljaju prijetnju javnom redu.