Izrael ove godine zabilježio rekordno doseljavanje Židova, mahom iz Rusije i Ukrajine

Foto: AFP / Kirill Kudryatsev

Rekordan broj stranih Židova emigrirao je u Izrael 2022. godine, objavila je u četvrtak neprofitna organizacija Židovska agencija, pripisujući zasluge svojim naporima da potakne ruske i ukrajinske Židove na preseljenje u svoju vjersku domovinu.

Više od 70.000 židovskih imigranata iz 95 različitih zemalja stiglo je u Izrael od siječnja, otkrila je agencija – najveći broj u 23 godine. Velika većina dolazi iz Rusije (37.364) i Ukrajine (14.680), a samo broj ruskih imigranata premašuje ukupnu brojku za 2021. (28.600).

Židovi porijeklom iz Sjeverne Amerike činili su treću najveću skupinu useljenika (3.500), a slijede ih Francuska (2.049), Bjelorusija (1.993) i Etiopija (1.498).

Neprofitna organizacija je svoju inicijativu “Imigranti se vraćaju kući”, pokrenutu u veljači nakon početka ruske agresije u Ukrajini, obilježila kao ključnu za veći broj dolazaka od uobičajenog.

Program je bio toliko uspješan da agencija navodno planira uspostaviti višestruke “apsorpcijske centre” za novopridošle, gdje mogu živjeti zajedno i imati koristi od usluga podrške zajednice. Agencija je također ove godine poslala 2.180 predstavnika u židovske zajednice u 65 različitih zemalja.

Rusija je u srpnju naredila Židovskoj agenciji da prekine svoje operacije u zemlji, optužujući je za kršenje zakona o prikupljanju podataka.

Svaki Židov s jednim ili više židovskih djedova ili baka može učiniti doći u Izrael i postati građanin prema Zakonu o povratku. Iako su ankete pokazale da je zakon vrlo popularan, neki Izraelci tvrde da dopušta previše nežidova da se naseli u Izraelu.