Tijekom noći s 4. na 5. ožujka, izraelski borbeni zrakoplovi koristili su dva civilna zrakoplova koja su letjela prema Kataru kako bi iz libanonskog zračnog prostora raketirali ciljeve u blizini sirijskih gradova Quneitra i Homs.

Sirijska protuzračna obrana u četvrtak iza ponoći je presrela nadolazeće rakete u blizini Homsa u središnjoj Siriji i Quneitre na jugu zemlje. Nakon napada pojavila su se izvješća da su najmanje dva leta, jedan putnički, jedan teretni, morali promijeniti kurs kako ih ne bi pogodile rakete sirijske protuzračne obrane, javlja RT.

Letovi su identificirani kao katarski teretni let QR8294, koji se iz Basela u Švicarskoj letio za Dohu. Drugi je QR419, putnički avion koji je poletio za Dohu iz Bejruta u Libanonu da bi potom napravio krugu oko libanonskog grada Tripolija, prije nego što je nastavio svoj put južno od Homsa.

Izrael redovito napada ciljeve unutar Sirije tvrdeći da bombardira „iranske“ ciljeve. Upitan o tome prošlog mjeseca, premijer Benjamin Netanyahu rekao je da ne zna ništa, da neće komentirati vojne operacije na bilo koji način, te se nasmijao i rekao da je to možda akcija „belgijskih zračnih snaga“.

Ovo nije prvi put da izraelski borbeni zrakoplovi koji bombardiraju Siriju ugrožavaju civilne zrakoplove. Nedavno je Airbus A320, koji je letio iz Teherana za Damask, prisiljen na hitno slijetanje, nakon što je skoro pogođen tijekom izraelskog udara na sirijsku prijestolnicu.

Rusko ministarstvo obrane je tom prilikom ovakve akcije opisalo kao „uobičajenu pojavu“ za pilote izraelskih zračnih snaga koji u svojim operacijama koriste civilne zrakoplove kao „živi štit“.

Rusija ima gorka iskustva s tom taktikom, posebno od kad je izviđački zrakoplov ruske vojske oboren u rujnu 2018. godine, tijekom izraelskog udara na Latakiju, kada je ubijeno svih 14 članova posade. Kasnije je otkriveno da su snage sirijske protuzračne obrane pogodile avion, jer ga je izraelski F-16 koristio kao „živi štit“.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kasnije je otputovao u Moskvu kako bi se ispričao, ali zrakoplovstvo Izraela i dalje koristi ovu taktiku za pokušaje napada na Siriju.