Izrael poručio Amerikancima da Jeruzalem pripada samo Izraelu, ne i Palestini

Foto: AP / Lefteris Pitarakis

Izrael se protivi planu administracije američkog predsjednika Joea Bidena da ponovno otvori američki konzulat za Palestince u Jeruzalemu, rekao je premijer Naftali Bennet.

Jasno smo im to dali do znanja“, rekao je Bennet, odgovarajući na pitanje novinara Amichaija Steina tijekom tiskovne konferencije u subotu. I Bennet i izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid ponovili su istu oštro sročenu frazu, tvitao je reporter izraelske Kan TV-a.

Trump je premjestio američko veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem, a konzulat koji je služio kao de facto američko veleposlanstvo za Palestince bio je uključen u veleposlanstvo kao Jedinica za palestinske poslove. Taj je potez navukao bijes Palestinaca, koji istočni Jeruzalem vide kao glavni grad buduće palestinske države.

Vraćanje okupiranog istočnog Jeruzalema Palestincima u više je navrata sugerirano kao dio rješenja dvije države za tinjajući sukob, ali je izraelska vlada očito odbacila mogućnost takvog sporazuma.

Jeruzalem je „samo glavni grad Države Izrael“, rekao je Bennet Steinu u subotu.

Palestinski konzulat zatvoren je 2019. za vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, a izraelska vlada se već duže vrijeme opirala Bidenovim planovima da ga ponovno otvori. Kada je Biden preuzeo Bijelu kuću, jedan od prvih poteza koje je najavila njegova administracija bilo je ponovno otvaranje objekta.

Vijest nije dobro sjela Tel Avivu. Početkom rujna Lapid je to nazvao lošom idejom koja bi, kako je rekao, poslala pogrešan signal Palestincima i međunarodnoj zajednici.

Bennet je predložio otvaranje konzulata negdje izvan Jeruzalema, primjerice u gradu Ramallah na Zapadnoj obali ili gradu Abu Disu istočno od Jeruzalema, kada se premijer sastao s Bidenom krajem kolovoza. Američka administracija odbacila je te prijedloge, javljaju izraelski mediji.