Izrael poručio civilima da bi mogli biti smatrani teroristima ako ostanu na sjeveru Gaze

Izraelska vojska rekla je palestinskim civilima koji žive na sjeveru Gaze da će se smatrati “suučesnicima u terorističkoj organizaciji”, ako se ne evakuiraju na jug.

Upozorenje je sadržano u prijetećim lecima koje su bacili izraelski dronovi tijekom vikenda. “Hitno upozorenje, stanovnicima Gaze. Vaša prisutnost sjeverno od Wadi Gaze dovodi vaš život u opasnost. Tko god odluči ne napustiti sjever Gaze južno od Wadi Gaze, mogao bi biti identificiran kao suučesnik u terorističkoj organizaciji”, pisalo je u lecima, prema Reutersu.

Izrael je prethodno naredio evakuaciju sjevernog dijela Gaze, područja u kojem živi 1,1 milijun ljudi. Budući da je Gaza pod blokadom, jedina opcija za Palestince na sjeveru je bijeg na jug, koji je također pod stalnim izraelskim bombardiranjem.

Neki stanovnici Gaze su pobjegli na jug, dok su drugi odbili napustiti svoje domove ili su potražili utočište u bolnicama, nadajući se da neće biti meta izraelskog napada, ali Izrael naređuje evakuaciju bolnica.

Prema palestinskom Crvenom polumjesecu, Izrael je naredio evakuaciju bolnice Al-Quds, u kojoj je smješteno više od 400 pacijenata i 12.000 raseljenih civila.

Otkako je Izrael pokrenuo svoju kampanju bombardiranja Gaze nakon napada Hamasa 7. listopada, najmanje 4.651 Palestinac je ubijen u Gazi, uključujući 1.756 djece, prema palestinskom Ministarstvu zdravstva. Na izraelskoj strani ubijeno je najmanje 1.405 ljudi.

Stanovnici Gaze također pate od nestašice hrane i vode zbog izraelske opsade. Ograničenom broju kamiona pomoći dopušten je ulazak u Gazu iz Egipta, što je uključivalo medicinske potrepštine, ali ne i gorivo za napajanje bolničkih generatora.