Tel Aviv je “zabrinut” mogućim ishodom razgovora u Beču o iranskom nuklearnom programu koji bi mogao biti nepovoljan za Izrael, rekao je premijer, dodajući da će njegova vojska i dalje djelovati kako smatra prikladnim.

“Izrael nije dio sporazuma”, rekao je Bennett moćnom Odboru za vanjske poslove i obranu izraelskog parlamenta u ponedjeljak. Tel Aviv “nije vezan onim što piše u sporazumima ako su potpisani”, dodao je.

Premijer je ustvrdio da će Izraelske obrambene snage (IDF) učiniti sve što se smatra potrebnim kako bi osigurale sigurnost Izraela. Također će se pobrinuti da zadrži “punu slobodu rada na bilo kojem mjestu i u bilo koje vrijeme, bez ograničenja”, rekao je Bennett.

Ipak, priznao je da su “u smislu “bečkih pregovora, nuklearnih pregovora doista zabrinuti”. Prema izraelskim medijima, Tel Aviv strahuje da bi razgovori mogli završiti sporazumom koji bi smatrao neprihvatljivim ili uopće ne bi bilo sporazuma.

Times of Israel također je izvijestio da IDF “intenzivno radi” na pripremi potencijalnog vojnog napada na iranska nuklearna mjesta u slučaju takvog ishoda. Međutim, nije naveo nikakve izvore ili podatke koji bi opravdali ovu tvrdnju. Slični izvještaji pojavili su se u izraelskim medijima u listopadu 2021. kada je načelnik stožera IDF-a Aviv Kohavi navodno naredio nacionalnim zračnim snagama da “intenzivno” vježbaju za potencijalni napad.

Bennett je u ponedjeljak također rekao da je IDF u procesu najvećeg ponovnog naoružavanja u posljednjih nekoliko godina. Proračun za obranu za 2022. iznosio je 19,2 milijarde dolara, pri čemu je značajan dio navodno posvećen potencijalnom vojnom angažmanu protiv Irana, objavili su izraelski mediji.

“Ulažemo u sigurnosno naoružavanje IDF-a i cjelokupnog obrambenog establišmenta. Rekao bih da je ovo bilo ponovno naoružavanje koje nismo vidjeli godinama. Ovo ponovno naoružavanje važno je za naš opstanak”, rekao je Bennett.