Izraelski dužnosnik rekao je da su SAD nagovijestile kako pripremaju vojnu opciju protiv Irana tijekom sastanka između izraelskog ministra obrane Bennyja Gantza i američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana u petak, izvijestio je The Times of Israel.

Izraelski dužnosnik rekao je da je Gantz rekao Sullivanu da Izrael očekuje da SAD imaju vjerodostojnu vojnu opciju protiv Irana. Sastanak je održan u trenutku kada Washington i Teheran vode pregovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma.

Dužnosnik je rekao da je Gantz dobio “dobre nagovještaje” da SAD priprema vojnu opciju. Dužnosnik nije ponudio detalje, ali je rekao da bi ideja vojne opcije koju Izrael želi bila natjerati Iran da napravi više ustupaka u pregovorima. Ako ne, SAD bi potencijalno mogao poduzeti vojnu akciju protiv Islamske Republike zajedno s Izraelom.

Gantz je na sastanku sa Sullivanom izrazio protivljenje nuklearnom sporazumu, a Izraelci pojačavaju pritisak na Bidenovu administraciju da odustane od pregovora. Kao dio kampanje pritiska, šef izraelske obavještajne agencije Mossad, David Barnea, sljedeći tjedan odlazi u Washington.

Očekuje se da će Barnea izvijestiti članove obavještajnih odbora Zastupničkog doma i Senata o protivljenju Izraela oživljavanju nuklearnog sporazuma, poznatog kao JCPOA. Također će se sastati s direktorom CIA-e Williamom Burnsom i drugim dužnosnicima Bidenove administracije.

U nedjelju je izraelski premijer Yair Lapid kritizirao nedavni prijedlog EU da se oživi JCPOA, nazvavši ga “lošim dogovorom”. Iran trenutno razmatra američki odgovor na prijedlog EU, koji je došao nakon što je Teheran dao vlastiti odgovor.

Lapid je rekao da prijedlog EU nije nešto što je predsjednik Biden rekao da će nastaviti tijekom svog putovanja u Izrael u srpnju. “Rekli smo Amerikancima: ‘To nije ono što je predsjednik Biden želio’. To nije ono o čemu je govorio tijekom posjeta zemlji”, rekao je.