Izrael godinama financijski podržava terorističke skupine u Siriji

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i ministar obrane Moshe Ya’alon promatraju vojne vježbe na Golanskoj visoravni 2016. | © Kobi Gideon/GPO/Flash90

Izrael već poduže vrijeme potajno šalje novac takozvanim „pobunjeničkim“ skupinama koje se bore protiv Assadovog režima u Siriji, otkriva Wall Street Journal, a prenosi Times of Israel.

Već ranije su izraelski liječnici pomogli oko 3000 pripadnika terorističkih skupina koje su prebacili u Izrael te im pružali medicinsku pomoć. To je 2014. u video snimci prikazao i poznati medijski portal Vice.

Izrael se bolje brine o ozlijeđenima od Arapa. Arapi su psi,“ izjavio je 2015. jedan džihadist kojeg su također spašavali Izraelci. Međutim, čini se kako osim medicinske pomoći, Izrael također šalje financijsku pomoć u znak podrške terorističkim skupinama u Siriji.

Izrael je stajao na našoj strani na herojski način; ne bismo preživjeli bez njegove pomoći,“ izjavio je Moatassem al Golani, glasnogovornik pobunjeničke skupine Fursan al-Joulan (Vitezovi Golanske visoravni).

Navodni razlog za ovakvo pro-terorističko djelovanje izraelskih vlasti je ideja da će se na ovaj način snage Assada, kojeg podržavaju Iran i pro-palestinski Hezbollah, udaljiti od granice s Izraelom.

Zapovjednik terorističke skupine Fursan al-Joulan, poznatiji kao Abu Suhaib, tvrdi da njegova organizacija dobiva 5000 dolara mjesečno od Izraela. Fursan al-Joulan je ujedno navodno i jedina skupina koja ima direktne kontakte s Izraelom i IDF-om. Do kontakta je došlo 2013., te Izrael otada pruža pomoć u novcu i drugim sredstvima.

Izrael je službeno zauzeo neutralnu poziciju po pitanju sukoba u Siriji. I dok premijer Benjamin Netanyahu nije zasad reagirao na iznesene optužbe u medijima, IDF je u priopćenju naveo kako je „predan u osiguranju granica Izraela te sprječavanju uspostave terorističkih ćelija i neprijateljskih sila… uz pružanje humanitarne pomoći Sirijcima koji žive na tom području.

Sirija i Izrael desetljećima se spore oko Golanske visoravni. Dok Sirija drži kontrolu nad jednom trećinom, Izrael je okupirao preostali dio.

© Institute for the Study of War

Ispod možete vidjeti kratku kronologiju upletenosti „neutralnog“ Izraela u sukobe u Siriji:

  • 2013.: Izrael je službeno priznao da pruža medicinsku pomoć pobunjeničkim terorističkim snagama u Sirji. IDF je također potajno uspostavio vezu s pobunjeničkim zapovjednicima na sirijskoj strani Golanske visoravni te počeo pružati pomoć.
  • Siječanj 2015.: U izraelskom zračnom napadu na Hezbollah, ubijeno je nekoliko militanata te general iranske Islamske revolucionarne garde, u blizini Golanske visoravni. Izrael je naknadno tvrdio da su militantni imali nakanu napasti Izraelce.
  • Lipanj 2015.: Ministar obrane Moshe Ya’alon, otvoreno tvrdi kako Izrael pruža medicinsku pomoć sirijskim pobunjenicima kako bi osigurao da oni ne napadaju Druze – vjersku manjinsku skupinu koja se nalazi na sirijskom području Golanske visoravni.
  • Prosinac 2015.: Novi izraelski zračni napad rezultira smrću libanonskog militanta i člana Hezbollaha, Samira Kuntara. Izrael ponovno tvrdi da je on planirao napade na Izrael.
  • 2016.: Izrael potajno formira vojnu jedinicu te skuplja novac kako bi pomogao pobunjeničkim snagama na Golanskoj visoravni.
  • Ožujak 2016.: Izrael provodi više zračnih napada unutar Sirije, pri čemu dolazi do najžešćih sukoba između Sirije i Izraela otkako su započele borbe.
 • Lipanj 2017.: Sirijski pobunjenici tvrde kako su primali gotovinske isplate iz Izraela protekle četiri godine, a koje su koristili kako bi plaćali teroriste te kupovali oružje i streljivo.

Autor: Tribun