Izrael poziva SAD da pojača svoju aktivnost u Siriji

Foto: Bulent Kilic / AFP

Izraelski ministar obrane pozvao je Washington da pojača svoju aktivnost u Siriji, te se pritom požalio da je Izrael izložen velikim naporima zbog prisustva „Rusije, Irana, Turske i Hezbolaha“ u toj zemlji.

Nadamo se da će SAD biti aktivnije u sirijskoj areni, te na Bliskom istoku općenito“, izjavio je Avigdor Lieberman u razgovoru da izraelski Walla news.

Na sjeveru smo suočeni s Rusima, Irancima, a također i Turcima, te Hezbolahom. Javnost toga nije svijesna, no mi smo angažirani 24 sata na dan, sedam dana u tjednu.“

Iako Izrael nije službeno uključen u rat u Siriji, Izraelci se ponajviše pribojavaju da će njihovi glavni neprijatelji Iran i Hezbolah, steći uporište u toj zemlji.

Izrael je u više navrata raketirao položaje sirijske vojske, navodno zbog pokoje zalutale granate koja je pala na izraelsko tlo, bez obzira tko ju je ispalio, pobunjenici, vladine snage, ili čak ISIL. Također je u nekoliko navrata izvršio zračne napade na vojne konvoje u Siriji, tvrdeći da se radi o oružju koje se nalazi na putu prema Hezbolahu.

Nedavno je Izrael pružio podršku referendumu o samostalnosti iračkog Kurdistana, unatoč protivljenju mnogih zemalja. Čelnik Hezbolaha, Sayyed Hassan Nasrallah, referendum je nazvao prijetnjom stabilnosti u regiji, te dijelom izraelsko-američke urote s ciljem komadanja Bliskog istoka.