Izrael priprema masovnu evakuaciju Židova iz Ukrajine

Prema navodima izraelskih medija, visoki dužnosnici u Izraelu pripremaju se za scenarij u kojem će desetke tisuća Židova evakuirati iz Ukrajine u slučaju ruske invazije, izvijestile su lokalne novine usred upornih zapadnih spekulacija da bi Moskva mogla pokrenuti ofenzivu.

U izvješću objavljenom u nedjelju, Haaretz je ustvrdio da su se predstavnici nekoliko vladinih ureda sastali tijekom vikenda kako bi razgovarali o riziku da židovska zajednica u toj istočnoeuropskoj zemlji potencijalno bude uhvaćena u sukob.

Na sastanku su navodno bili uključeni dužnosnici Vijeća za nacionalnu sigurnost; ministarstva obrane, prometa i vanjskih poslova; kao i oni koji su odgovorni za održavanje odnosa sa Židovima koji žive na teritoriju bivšeg Sovjetskog Saveza.

Izrael već dugo ima planove za masovnu repatrijaciju svojih potencijalnih građana ako bude potrebno, rekli su autori izvješća, no takvi su uvjeti za evakuacije ažurirani u Ukrajini usred sve većeg straha od ofenzive.

Analitičari procjenjuju da bi u Ukrajini moglo živjeti čak 400.000 Židova, a smatra se da oko 200.000 ispunjava uvjete za izraelsko državljanstvo prema zakonu o povratku.