Izrael priprema puni imunitet za svoje vojnike

5871a2dfc46188a62b8b457b

Izrael je najavio donošenje zakonskog akta koji bi pripadnike izraelske vojske (IDF) zaštitio od kaznenog progona uslijed počinjenja kaznenih djela, prije i nakon izvođenja sigurnosnih operacija.

Novi zakon najavio je zamjenik ministra obrane Eli Ben Dahan, a dolazi nakon velikih podjela u izraelskom društvu uslijed sudske presude naredniku IDF-a zbog ubojstva palestinskog napadača gotovo 15 minuta nakon što je muškarac već bio onesposobljen i ležao na podu.

Novi zakon spriječio bi mogućnost procesuiranja takvih slučajeva u budućnosti.

Novi zakon šalje jasnu poruku našim vojnicima: Kada vi štitite nas, mi štitimo vas”, kazao je Dahan.

Predloženi zakon proširio bi imunitet izraleskih vojnika na vrijeme prije i poslije operacije, trenutno se imunitet predviđa samo za vrijeme trajanja operacije.

Prema pisanju izraelskih medija, novi zakon nalaže da „pripadnik snaga sigurnosti neće snositi kriminalnu odgovornost, niti biti ispitivan, te će imati imunitet od sudskog progona u vezi operacije u kojoj je sudjelovao, ili glede djela koje jest ili nije počinio prije, tijekom i nakon operacije, kao pripadnik snaga sigurnosti“.

Ovo je uravnotežen zakon koji s jedne strane vojnicima IDF-a omogućava da obavljaju svoj posao i štite državu Izrael i njene građane bez straha od tužbe, a s druge strane omogućuje vlasti da skine vojniku imunitet ako prekrši pravila”, izjavio je Dahan.

Nove zakonske odredbe predviđaju mogućnost skidanja imuniteta vojnicima koji se ogriješe o zakon. Međutim, kritičari vjeruju da će zakon rezultirati daljnjim kršenjima ljudskih prava, a povoda za to im daje i nedavna preporuka izraelskog premijera Netanyahua da se osuđeni vojnik Azaria pomiluje unatoč presudi kojom je proglašen krivim za ubojstvo.

Izvor: RT