Izrael je u subotu izvršio novi agresorski napad u Siriji, tvrdeći kako je riječ o napadu na vojni objekt u blizini grada Hama u zapadnoj Siriji. Izraelska obavještajna tvrtka ImageSat International objavila je satelitske snimke onoga za što se smatralo da su „hangari za proizvodnju raketa povezanih s Iranom“ u Masyafu u Siriji.

Slike, objavljene na Twitter profilu tvrtke, pokazuju neidentificirane objekte prije i poslije napada, s nekoliko velikih zgrada koje su pretvorene u hrpe ruševina.

ImageSat je uz fotografiju naglasio kako zapravo ne može potvrditi da je objekt pod „iranskom kontrolom“, niti da je riječ o tvornici raketa.

Ako je bombardirana lokacija u Masyafu, u Siriji doista bila tvornica raketa, mogla bi omogućiti proizvodnju i sastavljanje različitih elemenata [raketa zemlja-zemlja] ili za poboljšanje točnosti projektila,“ stoji u objavi.

Obavještajna tvrtka također je izvijestila o nepostojanju stvarnih raketa ili lansirnih rampi oko raketiranog kompleksa kao i zaštite objekata za sastavljanje raketnih motora ili bojnih glava.

Prema ImageSatu, pretpostavlja se kako je navodna tvornica projektila izgrađena između 2014. i 2016., a tvrtka je također izjavila da je Iran vjerojatno kontrolirao samo istočni dio većeg vojnog objekta, dok je ostatak bio pod kontrolom sirijske vojske.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je upozorio kako će „Izrael i dalje djelovati na svim frontama, uključujući i sjeverni dio, jer nije spreman dopustiti nekome da uspostavi vlast i ugrozi Državu Izrael.

Izrael je u više navrata optuživao Iran da koristi Siriju kao uporište za moguće buduće vojne operacije protiv „isključivo židovske države“ te je izvršio stotine zračnih napada protiv navodnih „iranskih ciljeva“ u ratom razorenoj zemlji. Teheran je negirao te tvrdnje, ali priznaje da je na zahtjev Damaska pružio Siriji pomoć putem svojih vojnih savjetnika i tehničke i oružane pomoći u borbi protiv islamističkog terorizma.

Šef IDF-a priznao da Izrael godinama svakodnevno bombardira mete u Siriji