Premijer Yair Lapid u četvrtak se pohvalio da je izraelska kampanja pritiska na Washington oko iranskog nuklearnog sporazuma imala pozitivan učinak u korist Izraela. Tijekom pregovora u Beču prošle godine, Izrael je dosljedno govorio protiv onoga što vidi kao “loš dogovor” vraćanja Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja, odnosno nuklearnog sporazuma s Iranom (JCPOA). Izraelski čelnici optuživali su da se time samo kupuje više vremena za Islamsku Republiku da tajno napravi nuklearnu bombu.

“Amerikanci su prihvatili veliki dio stvari koje smo htjeli da uključe u nacrte”, rekao je Lapid na konferenciji za novinare u četvrtak. “To je dobrodošla promjena, a dijalog s njima je dobar i mi ćemo ga nastaviti.” Rekavši na brifingu da je Izrael pojačao diplomatsku intervenciju kod Bijele kuće protiv “neprihvatljivog” konačnog nacrta, ponovno je naglasio da je “trenutni dogovor loš dogovor”.

Počevši još u travnju u trenutku kada su bečki pregovori gotovo potpuno propali, Teheran je reklamirao da obogaćuje uran do 60% čistoće, što znači da je na dobrom putu do 90% potrebnih za oružje ako želi , što je naravno daleko premašilo izvorna JCPOA ograničenja. Ova prijetnja brzog povećanja bogaćenja ostaje i dalje, čineći izraelske dužnosnike nervoznima.